A dohányzást imitálo elektromos cigaretta

A dohányzásnak nagyon sok káros következménye van az emberi szervezetre nézve. A nikotintartalom mellett a..

Tovább olvasom

A dohányzást imitálo elektromos cigaretta

A dohányzásnak nagyon sok káros következménye van az emberi szervezetre nézve. A nikotintartalom mellett a belélegzett füst káros hatással van a légutakra és a tüdőre. Számos kutatás foglalkozik a dohányzás és a rákbetegségek kialakulása közötti összefüggésekkel. Világszinten az elhalálozások közel 10%-áért a dohányzás felelős.

A dohányzásnak társadalmi terhei vannak, mint például az egészségügyi kiadások. A társadalmi terhek csökkentése indokolja a dohányzás visszafogását megcélzó szabályozások bevezetését. Kihasználva ezt a helyzetet, az elektromos cigaretta gyártók is nagy lehetőséget kaptak az új termék kifejlesztésére és a nikotin tartalmú termékek iránti igény fenntartására. Az elektromos cigaretta ilyen körülmények között a hagyományos dohányzás egészségesebb változataként van reklámozva.

Ez az eszköz a hagyományos cigarettázást imitálja és a nikotin tartalmú változatok elviekben segítik a dohányzásról való leszokás folyamatát. Bár az erre irányuló vizsgálatok száma még nem túl nagy és kevésbé megbízható, az elektromos cigaretta füstje korántsem annyira káros, mint a hagyományos cigarettáé. A füstje kellemes illatú, ára pénztárcabarát, használata sehol sem korlátozott. Az elektromos cigarettával kapcsolatban általában két hangvételű írással találkozhatunk: az elektromos cigarettát támogatók az eszköz biztonságát, a hagyományos cigarettához képest egészségesebb mivoltát hangsúlyozzák, míg az e-cigit elutasítók a veszélyességét, az újszerűségből adódó megbízhatatlanságat és a hatalmas dohányipar befolyását hangsúlyozzák.

Bár nagyon nehéz eligazodni a vélemények sokféleségében, az elektromos cigaretta minden bizonnyal egészségesebb a hagyományosnál, ugyanakkor a füstölés minden formájának elkerülése a legegészségesebb az emberi szervezet működésére nézve.