Egy aminosav, amely megkönnyíti a fizikai munkát és a zsírégetést – L-karnitin

Sportolsz, vagy fizikai munkát végzel? Gyakran kínoz a fájdalmas izomláz? Esetleg szeretnéd egy olyan természetes..

Tovább olvasom

Egy aminosav, amely megkönnyíti a fizikai munkát és a zsírégetést – L-karnitin

Sportolsz, vagy fizikai munkát végzel? Gyakran kínoz a fájdalmas izomláz? Esetleg szeretnéd egy olyan természetes hatóanyagú termékkel támogatni az izommunkát, amely több jótékony hatással is bír a szervezetedre, közérzetedre? Ez a cikk egyaránt szól testépítőknek, alkalmi sportolóknak, és mindenkinek, akinek a munkakörébe beletartozik az aktív mozgás.

 

Van egy természetes anyag, ami képes arra, hogy testileg-lelkileg is bírjuk a rendszeres mozgást; hiszen nem egyszerű folyamatosan fenntartani a magas energiaszintet, amelyet ez megkövetel. Az L-karnitin egy aminosav; a karnitin egy olyan formája, amelyet az emberi szervezet állít elő, illetve amely bizonyos fehérje tartalmú ételekben is természetesen megtalálható. Feladata a zsírégetés, azaz hogy segítsen a szervezetnek a zsírsavakat energiává alakítani.

Már több, mint 100 éve mutatták ki először az izomműködésre tett hatását, azóta pedig több hasznos élettani tulajdonságára derült fény. Amellett, hogy a zsírégetésben és energiatermelésben segít, nagy szerepet játszik még az izomtömeg növelésében, az izomláz és izomfájdalom csökkentésében, az agytevékenység és a vérkeringés támogatásában, a szívbetegségek megelőzésében, a szívizom és idegrendszer megfelelő működésében, és a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.

A karnitin több formája ismert, de a táplálékkiegészítők terén a legismertebb az L-karnitin L-tartarát, amely az izmok regenerálásáért felel.

Nézzük meg, milyen módokon is segíti az izommunkát, miért hasznos a fogyasztása az aktív fizikai munkát végzők számára.

  • Rendszeres alkalmazásával jelentősen javítható a sportteljesítmény
  • Csökkenti a tejsav szintet, ami a fájdalmas izomlázért felel
  • A zsírsavbontás által energizálja a szervezetet
  • Javítja az izmok oxigénellátását
  • Testépítők, versenyzők számára nagyban segíti a versenyfelkészülést
  • Az edzések, diéták során megóvja
  • energiaraktárainkat a kiürüléstől,
  • és segít megőrizni az izomtömeget
  • Az L-karnitin az egyik alappillére a feszes, tónusos testnek
  • Erősíti az immunrendszert, erős antioxidáns hatású

Láthatjuk tehát, hogy miért fontos ez az aminosav. Felmerül viszont a kérdés, hogy melyek azok az ételek, amelyekben természetes módon fellelhetjük az L-karnitint? A marhahúsban, sertéshúsban, halban és csirkehúsban, illetve a tejtermékekben. Azonban fontos tudni, hogy a napi szükségletünknek csupán a töredékét képes a szervezet előállítani még akkor is, ha sokat fogyasztunk a felsorolt ételekből. Ezért pótolják előszeretettel a sportolók az L-karnitint étrendkiegészítő formájában, méghozzá nem is akárhogyan: a hatékony felszívódás szempontjából ugyanis a legcélszerűbb az L-karnitin folyadék formájában való bevitele.